Een Sprong in het Diepe

Een Sprong in het Diepe

Is er sprake van een kennisprobleem in de waterwereld? Er heerst een breed gevoel dat projecten te veel blijven hangen in de groeven van overleg, afstemming en controle. Daarbij komen de beleids- en planprocessen steeds verder af te staan van de praktijk. De verhoudingen tussen de papieren werkelijkheid en de praktische werkelijkheid lijken scheef te groeien.

 Het boekje ‘Een sprong in het diepe, het belang van ervaringskennis voor waterbeheer’ biedt een boeiende inkijk in de waterwereld. De auteurs nemen u mee in hun narratieve onderzoek naar kennis en in het bijzonder naar ervaringskennis. Dat is kennis die mensen ontwikkelen door lang actief te zijn in een werkveld en die niet altijd in woorden te vangen is. Ervaren mensen weten meer dan ze kunnen verwoorden. In het eindrapport van het onderzoek staan verhalen, analyses, reflecties en conclusies. Een belangrijk resultaat van het onderzoek is de constatering dat de gesignaleerde problemen samenhangen met het afnemen van aandacht voor ervaringskennis en de afname van de stroom van ervaringskennis door de waterorganisaties heen. Als we de verschillende wateropgaven als een complexe puzzel opvatten, dan lijkt het erop dat de vele puzzelstukjes nog wel aanwezig zijn en functioneren maar dat de verbinding tussen de stukjes aan het verdwijnen is. Ervaringkennis speelt een betekenisvolle rol in het omgaan met complexe watervraagstukken

 Het boekje ‘Een sprong in het diepe’ is samengesteld als samenvatting van dit eindrapport. Wat het rapport bijzonder maakt: waterbeheerders komen zelf aan het woord. Omdat het eindrapport vooral het probleem schetst en analyseert, hebben de auteurs ook ideeën over mogelijke oplossingsrichtingen toegevoegd. Dit boekje is daarmee niet de afronding van een proces, maar een begin. Wederom, een sprong in het diepe. De grote vraag is hoe je ervaringskennis effectief kunt inzetten bij het oplossen van watervraagstukken. Inmiddels zijn de onderzoekers bij een aantal waterschappen in het land gestart met ‘werkplaatsen voor verbinding’. STOWA ondersteunt deze werkplaatsen. De bedoeling daarvan is om mensen uit verschillende sferen bij elkaar te brengen rond het oplossen van specifieke waterproblemen. De waarde van deze aanpak is dat je niet over projecten praat, maar in projecten werkt. Zo wordt de werkelijkheid van de praktijk weer verbonden met de bestuurlijke, beleidsmatige en planvormende werkelijkheid. De herwaardering van ervaringskennis betekent volgens de onderzoekers ook de herwaardering voor de mens in de organisatie. Door hernieuwde aandacht voor ervaringskennis in relatie tot de complexe praktijk is er dus ook weer aandacht voor de drager van die kennis, de waterbeheerder zelf.

 Het boek, Een sprong in het diepe. Het belang van ervaringskennis voor waterbeheer, is uitgebracht als STOWA rapport 2012-02. Het is te bestellen via stowa.nl | publicaties. U kunt ook een pdf van het boek downloaden op deze site. Voor meer specifieke informatie over het boek of de werkplaatsen kunt u contact opnemen met één van de onderzoekers:

 

Albert Cath (albert.cath@planet.nl);

Tags: 

Bijlagen: