De onderzoekende samenleving - interview met Floor Basten

De onderzoekende samenleving - interview met Floor Basten

Op 22 juni is Floor Basten, initiatiefnemer van Campus Orleon, geïnterviewd door Elky Rosa Gerritsen voor De Wijzen Van Het Oosten. Aan de orde kwamen de onderzoekende samenleving, buitenpromovendi, zwermonderzoek, en natuurlijk Penda, onze campagne over promovendi en de niet-universitaire arbeidsmarkt. De belangrijkste boodschap van Basten aan promovendi is: “Er is leven na de universiteit, maar je moet er wel ook zelf nu alvast wat werk van gaan maken.”

Basten gaat wat dieper in op waar het volgens haar qua wederzijdse verwachtingen fout gaat tussen werkgevers en doctoren. Wat heeft een werkgever bijvoorbeeld aan iemand die in Sanskriet gepromoveerd is? “Die heeft daar heel erg veel aan, als die een beetje ballen zou hebben. Dat zeg ik misschien wat cru, maar je ziet in heel veel personeelsadvertenties kreten staan als ‘je moet out of the box kunnen denken’. En dat kunnen deze hoogopgeleide, jonge mensen, alleen, de werkgever moet ook daadwerkelijk wel out of the box denkers in huis willen hebben ... Een promovendus heeft wel geleerd om kritisch te denken, kritisch te zijn, kritische opmerkingen te plaatsen. Academici, nou zeg ik weer iets heel erg crus, zijn niet per definitie ook heel vriendelijke mensen, want die hebben geleerd om fouten te elimineren …. Dus de focus is altijd op fouten … En ik hoor ook heel vaak mensen zeggen: ‘Ja, er moet ruimte zijn voor fouten en je moet kunnen experimenten. En dat is allemaal helemaal waar en dat kunnen deze mensen dus ook allemaal heel erg goed. Alleen moet je dan als werkgever wel boter bij de vis geven. En als je iets te horen krijgt wat je niet helemaal bevalt, dat bedoel ik dus met ballen hebben, dan moet je wel je consequenties daaraan verbinden.”

Toch raakt dit vraagstuk niet alleen promovendi en werkgevers. Als doctoren geen werk op hun eigen niveau vinden, dan nemen ze banen op mastersniveau aan. Afgestudeerden met een masters solliciteren op de banen op hbo-niveau, die met een hbo-diploma op mbo-niveau, et cetera. Zo ontstaat er een enorme druk op de arbeidsmarkt voor de laagst opgeleiden.

Bekijk het interview hier.

Tags: